Etelä-Afrikka palaa rallicrossin MM-sarjaan – kisakalenterissa yhteensä 12 osakilpailua

Belgian MM-rallicross
Span radalla Belgiassa ajetaan MM-rallicrossia myös ensi kaudella. Kuva: FIAWorldRX
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Maailman moottoriurheiluneuvoston kokouksessa tällä viikolla lyötiin lukkoon kauden 2022 kisaohjelma rallicrossin MM-sarjassa. 

Ohjelmassa on yhteensä seitsemän kisaviikonloppua, joista viidessä ajetaan kaksi MM-osakilpailua. Yhteensä osakilpailujen määrä ensi vuonna on siis 12.

Kausi starttaa vasta heinäkuun alussa Ruotsin Höljesin legendaariselta radalta ja jatkuu kuun lopussa Saksan Nürburgringillä.  Avausviikonloppuina ajetaan vain perinteisen formaatin mukaisesti yksi MM-osakilpailu per viikonloppu.

Sesonki jatkuu Norjan Hellissä elokuussa, kun ohjelmassa on tuplakisat. Syyskuussa ajetaan puolestaan Latviassa sekä Portugalin Montalegren radalla. Lokakuussa sarja vierailee Belgiassa ikonisella Span radalla. Kausi huipentuu tuplakisoihin Etelä-Afrikassa, mutta aikataulu on vielä avoin.

– Olemme tyytyväisiä, että voimme tässä vaiheessa vahvistaa kalenterin MM-sarjaan, RX2e-sarjaan sekä EM-sarjaan. Kalenteri vaati paljon työtä, mutta uskomme, että kasassa on sekoitus lajin parhaita ratoja. Varmasti moni odottaa myös Etelä-Afrikan paluuta mukaan sarjaan, MM-sarjan promootioyhtiön rallicross-pomo Arne Dirks sanoo.

Rallicrossin EM-sarjaa ajetaan yhdessä MM-sarjan kanssa Ruotsissa, Latviassa, Portugalissa sekä Belgiassa. EM-sarja starttaa kuitenkin jo toukokuussa, kun mukaan kalenteriin on tullut Nyirádin rata Unkarissa. EM-sarjassa on merkittynä kisa myös kesäkuulle, mutta kisajärjestäjä on vielä avoin.

– Toivomme, että kuljettajat ja fanit ottavat innolla vastaan EM-sarjan startin erillään MM-sarjasta. Varmasti luvassa on kaiken kaikkiaan spektaakkelimainen kausi, Dirks kommentoi.

Kalenteriin voi toki vielä tulla muutoksia. Unkarin, Norjan Hellin ja Portugalin sekä Etelä-Afrikan radat vaativat vielä FIA:n luokittelun sarjaan sopiviksi. Etelä-Afrikan osalta kysymysmerkkinä on toki myös maan koronarajoitukset ensi syksynä.

Rallicross MM-kalenteri 2022Rallicrossin MM-sarjan eri luokkien kalenterit kaudelle 2022.

Rallicrossin MM-sarjan puolelle tulee uudistuksia formaattiin. Tarkoituksena on sarjan sähköistymisen myötä innostaa uusia faneja lajin pariin.

Ensi kaudella nähdään ensimmäistä kertaa uusi SuperPole-systeemi. Heti vapaiden harjoitusten jälkeen kaikki MM-sarjan kuskit ajavat yhden aika-ajokierroksen, jonka perusteella valitaan paikat ensimmäiseen alkuerään. Tämä systeemi korvaa perinteisen lähtöjärjestysarvonnan.

Höljesissä ja Saksassa ajetaan kolme alkuerää ennen välieriä. Kahden osakilpailun viikonlopuissa alkuerien määrä on tiputettu puolestaan kahteen per kisa. Alkuerien tulokset ovat entistä tärkeämpiä, sillä ne määrittävät lähtöpaikat seuraaviin eriin. Alkuerien paras kuski saa puolestaan itse valita lähtöpaikkansa välieriin.

Kaikissa kisalähdöissä on mukana maksimissaan viisi kuljettajaa ja kierroksia ajetaan aina viisi. Pisteitä jaetaan lopullisen menestyksen mukaan 15 kuskille muodossa 20-16-13-12-11-10-9-8-7-6-5-4-3-2-1.

Katso alapuolelta päättyneen rallicross-kauden ratkaisuhetket. Videon jälkeen MM-sarjan kisaohjelma. 

[YouPlaySinglePlayer video=”1719,2282,393940″ ap mute]

Rallicrossin MM-sarjan kalenteri kaudelle 2022: 

Osakilpailu 1: 2.-3. heinäkuuta Ruotsi, Höljes
Osakilpailu 2: 30.-31. heinäkuuta Saksa, Nürburgring
Osakilpailut 3/4: 13.-14. elokuuta Norja, Hell
Osakilpailut 5/6: 3.-4. syyskuuta Latvia, Riika
Osakilpailut 7/8: 17.-18. syyskuuta Portugali, Montalegre
Osakilpailut 9/10: 8.-9. lokakuuta Belgia, Spa
Osakilpailut 11/12: TBC Etelä-Afrikka, Kapkaupunki

 

Lue myös nämä