Quantcast

Esapekka Lappi ensi kauden työkalustaan: Se on kunnon ralliauto, siitä ei ole epäilystä

Esapekka Lappi
Esapekka Lappi ajoi Toyotan tiimissä vuosina 2017-18. Kuva: Toyota Gazoo Racing WRC
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Toyotan rallitalliin palaava Esapekka Lappi pääsi marraskuussa ensimmäistä kertaa ensi kauden kilpurinsa GR Yaris Rally1:n rattiin Espanjassa. 

Kun alla oli kuukausi aiemmin ajettu Suomen MM-ralli WRC-autolla, oli totuttelua uuteen hybridiralliautoon melkoisesti.

– Se tuntui aika erilaiselta Suomen rallin jälkeen. Voimansiirron osalta auto on samankaltainen kuin R5-auto. Myös ajotyylin täytyy ehkä mukautua siihen suuntaan. Painoa uudessa autossa on enemmän, mutta toisaalta myös voimaa. On se kuitenkin kunnon ralliauto, siitä ei ole epäilystä, Lappi kommentoi rallin MM-sarjan verkkosivuilla.

– Kokeilimme autossa paljon erilaisia juttuja ja osia. Se oli enemmänkin kehitystesti. Oli kuitenkin hienoa päästä kokeilemaan hybridiä.

Uusissa Rally1-autoissa tekniikka on karsittu, kun WRC-autoihin verrattuna joustovaraa on vähemmän, aerodynamiikkaa on supistettu ja keskilukko poistettu. Hybridiyksikön voimaa kuljettajat pääsevät käyttämään kiihdytyksissä. Vastavuoroisesti jarrutuksissa akkuja ladataan.

– Ei tule olemaan ihan yksinkertaista, miten sitä yksikköä käyttää. Testitiellä on helpompi ymmärtää, milloin boostia käyttää ja milloin ei. Kunnon ralleissa on valmistauduttava todella huolellisesti ennen pätkiä, Lappi aprikoi.

– Pätkille on valittava aina oma hybridistrategia, mikä tekee monella tapaa hommasta haastavan.

Pieksämäkeläinen jakaa ensi kaudella Toyotan kolmatta tehdastallin autoa yhdessä Sebastien Ogierin kanssa. Ranskalaisikoni aloittaa tammikuun kotirallilla Monte Carlossa, kun taas Lappi on käytännössä varmuudella GR Yaris Rally1:n ratissa helmikuussa Ruotsissa.

– Se (Ruotsi) on luultavasti seuraava kisa minulle. Uskon, että ajan ensin omalla testialueellamme Suomessa ja sitten vielä kisaa valmistavat testit Ruotsissa, Lappi povaa.

– En ole vielä täysin varma ensi kauden ohjelmasta, mutta selvää on, että tehtävänäni on auttaa tiimiä voittamaan jälleen valmistajien mestaruus.

Katso alapuolelta Suomen MM-rallin lauantai-illan parhaat palat.

[YouPlaySinglePlayer video=”1719,2282,389226″ ap mute]

Lue myös nämä

  • Uusimmat