Entinen WRC-tähti esitteli täysin sähköisen ralliauton (video) – ”Tämä on ehdottomasti rallin uusi aikakausi”

Hyundai Kona EV
Hyundai Kona EV ja Hayden Paddonin tiimi. Kuva: Graeme Murray Photography
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Rallin MM-sarjasta tuttu uusiseelantilainen Hayden Paddon on esitellyt tällä viikolla uuden sähköisen rallikilpurinsa. 

Paddon Motorsport on tehnyt 18 kuukautta kehitystyötä, jonka tuloksena se esitteli moottoriurheiluväelle Hyundai Kona -siviiliautoon pohjautuvan täysin sähköisen ralliauton. Hyundai Kona EV -ralliauto on rakennettu Paddonin Cromwellin pajalla yhteistyössä itävaltalaisen Manfred Stohlin STARD-yhtiön kanssa.

Katso alta Hyundai Kona EV -auton videoesittely. Juttu jatkuu videon jälkeen: 

[YouPlaySinglePlayer video=”1719,2286,354810″ ap mute ]

 

Paddonin Hyundai Kona EV on siinä mielessä historiallinen peli, ettei rallipikataipaleilla tuon voimaluokan sähköistä autoa ole aiemmin nähty. Paddon Motorsport tähtää autolla täysimittaiseen rallikilpailuun vuoden 2021 loppupuolella. Rallicrossin puolella sähköautoja on jo ollut. Suomalainen Ferratum Team on kisannut MM-sarjan yhteydessä ajettavassa Projekt E -sarjassa tänä vuonna Ford Fiestalla.

– Automme on paperilla nopeampi kuin polttomoottoriauto. Myös paino on jakautunut tasaisemmin ja se on lisäksi luotettavampi, koska liikkuvia osia on vähemmän. Teknologian myötä auton potentiaali ja auton jatkosuunnittelumahdollisuudet ovat rajattomat. Tämä on ehdottomasti rallin uusi aikakausi, Paddon hehkuttaa.

– Autosta voi saada irti jopa 800 kilowattia (n. 1100 hevosvoimaa), mutta olemme keskittyneet siihen, että voimaa on saman verran kuin nykyisissä polttomoottorikilpureissa. Tavoite on voittaa ralleja nykyisiä autoja vastaan vuodesta 2022 alkaen.

Hyundai Kona EV. Kuva: Graeme Murray Photography

Paddon uskoo vahvasti, että sähköautoissa on rallin tulevaisuus. Kaudeksi 2022 WRC-autojen on määrä vaihtaa hybriditeknologiaan, mutta uusiseelantilaisen mukaan tämä on vain välivaihe ennen täyssähkökilpureita.

– Meidän mielestä on todella tärkeää lajimme kannalta, että sähköteknologia menee eteenpäin ja tulee osaksi lajia. Se ei ole tärkeää vain Uudessa-Seelannissa, vaan koko maailmassa. Jos lajimme ei vastaa tähän, niin meidät jätetään jälkeen niin taloudellisesti kuin myös teknologisesti muihin lajeihin verrattuna, Paddon tilittää.

– Seuraava vaihe projektissamme on keskittyä suorituskykyyn ja luotettavuuteen ennen kuin ajamme kokonaisen rallin vuoden 2021 toisella puoliskolla.

Hyundai Kona EV
Hyundai Kona EV. Kuva: Graeme Murray Photography

 

 

Lue myös nämä