Quantcast

Daniel Elena tulistui saatuaan lähtöpassit Sebastien Loebin rinnalta – lyttäsi legendaarisen moottoriurheilupomon: ”Sota ei ole ohi”

Daniel Elena ja Sebastien Loeb
Daniel Elena (vas.) ja Sebastien Loeb osallistuivat tammikuussa Dakar-ralliin Bahrain Raid Xtreme -tiimin väreissä. Tiimin taustalla on Prodrive. Kuva: Flavien Duhamel/Red Bull Content Pool
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Sebastien Loebin ja kartanlukija Daniel Elenan yhteinen taival tuli yllättäen päätökseen tiistai-iltana, kun osapuolet kertoivat asiasta julkisuuteen.

Loeb ja Elena muodostivat luottoparin peräti 23 vuoden ajan. Monacolainen Elena istui ensimmäisen kerran ranskalaisen Loebin rinnalle maaliskuussa 1998 Ranskan rallicupin osakilpailussa.

Lue myös: Nyt jysähti! Sebastien Loeb laittoi 23 vuotta palvelleen kartturinsa vaihtoon

Kyseisestä Epernay Vins de Champagne -kisasta alkoi rallimaailman menestyksekkäimmän parivaljakon yhteinen ura samassa ohjaamossa. Loeb ja Elena saavuttivat yhdeksän peräkkäistä maailmanmestaruutta ja 79 MM-rallivoittoa, joista viimeisin tuli vuoden 2018 Katalonian rallissa Citroenilla.

Elenan mukaan hänen lähtöpassiensa taustalla oli brittitiimi Prodrive, jonka kalustolla Loeb ja Elena osallistuivat Saudi-Arabiassa ajettuun Dakar-ralliin tammikuussa. Monacolainen tykitti sosiaalisessa mediassa täyslaidallisen kohti Prodrivea.

– He sanoivat, että ”Elena ei osaa navigoida, Elena on surkea, hänen takiaan Loeb menettää paljon aikaa”. Mutta kuunnelkaapa nyt Elenaa. Autoanne ei ole rakennettu voittamaan, tiiminne on täysin suunnittelematon, Elena kertoo julkaisemallaan videolla.

– Ette milloinkaan kuunnelleet minua. Vietin useita tunteja insinöörini kanssa ja kerroin, mitä teidän pitäisi tehdä ja mitä teidän ei pitäisi tehdä, jotta voisimme yrittää ajaa voittoon Dakarissa ja rakentaa kunnon auton.

Elenan mukaan talli ei ollut kuunnellut hänen, Loebin tai espanjalaiskuljettaja Nani Roman neuvoja.

– Olitte tehneet niin kuin teille parhaiten sopi. Teillä on yksinkertainen filosofia: olemme Prodrive, maailman paras tiimi, olemme voittaneet kaiken. Mutta viimeksi voititte jotain rallin MM-sarjassa vuonna 2003 (Petter) Solbergin kanssa. Sen jälkeen Loeb ja Elena saapuivat maisemiin.

Elena lyttäsi myös Prodriven legendaarisen pomon David Richardsin. Nykyään myös Britannian autourheiluliiton puheenjohtajana toimiva Richards on ollut merkittävä tekijä rallin MM-sarjan lisäksi myös formula ykkösissä. Lisäksi hänet muistetaan siitä, että hän saavutti Ari Vatasen kartanlukijana maailmanmestaruuden vuonna 1981.

– Prodrive, te ette ole vieläkään ymmärtäneet mitään. Vuonna 2005 tallipäällikkönne (Richards) onnistui poistamaan kartanlukijoiden nimet autojen sivuilta. Taistelin vuosia, jotta karttureiden nimet saataisiin takaisin.

Sebastien Loeb ja Daniel Elena
Sebastien Loeb ja Daniel Elena vauhdissa vuoden 2008 Akropolis-rallissa. Tuolloin autojen sivuikkunoissa näkyi vain kuljettajien nimi. Karttureiden nimet palautettiin WRC-autoihin vuonna 2010 Bulgarian rallissa. Kuva: Nicos Mitsouras/Red Bull Content Pool

– Sota ei ole vielä ohi. Englantilaiset voittivat satavuotisen sodan Ranskaa vastaan, mutta hei, minä olen monacolainen. Olen pahoillani, mutta sota ei ole ohi, Elena julisti.

Elena painotti, ettei hänellä ole mitään Loebia vastaan.

– Tuen aina sinua ja pysymme kavereina.

Loeb ja Elena ajoivat viimeisen yhteisen MM-rallinsa viime syyskuussa Turkissa, missä he saavuttivat kolmossijan Hyundailla. Katso alta kooste Turkin MM-rallin kohokohdista.

[YouPlaySinglePlayer video=”1719,2282,350360″ ap mute]

Lue myös nämä

  • Uusimmat