Dakarissa heti kaaos – Carlos Sainz ärähti: ”Joko me kaikki olemme tyhmiä tai…”

Carlos Sainz
Carlos Sainz. Kuva: DPPI/Red Bull Content Pool
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Dakar-rallissa nähtiin dramaattisia käänteitä heti ensimmäisellä kunnon etapilla sunnuntaina.

Nasser Al-Attiyah ja Sebastien Loeb selviytyivät taipaleelta virheittä, mutta usea muu kärkinimi eksyi samassa paikassa noin 70 kilometriä ennen maalia.

Harhailu aiheutti myös vaaratilanteita, kun autokunnat etsivät reittipistettä. BRX-tallin Nani Roma kertoi, että hän ajoi melkein nokkakolarin Audin Carlos Sainzin kanssa ylittäessään harjannetta. Roman mukaan onnettomuus oli vain muutaman senttimetrin päässä.

Sainz oli yksi sunnuntain suurimmista kärsijöistä. Espanjalaiskonkari menetti aikaa yli kaksi tuntia hakiessaan oikeita koordinaatteja.

Saudi-Arabiassa toista kertaa järjestettävän Dakarin tiekirja keräsi kritiikkiä viime vuoden kisassa ja sama toistui myös sunnuntain osuuden jälkeen. Reitiltä eksyneiden kilpailijoiden mukaan tiekirjan merkinnät eivät olleet selkeitä.

– Kuinka moni eksyi tuolla? Joko me kaikki olemme tyhmiä tai… Olen erittäin pettynyt, Dakarin viimeksi vuonna 2020 voittanut Sainz ärähti Autosportin mukaan.

– Jos Dakar haluaa tehdä tämän näin ja tällä tavalla kävi heti toisena päivänä, se on häpeällistä.

Nani Roman kartturi Alex Haro selvitti tarkemmin, miksi tiekirjan merkinnät olivat hämmentäviä.

– Yritimme seurata pääuraa kuten oli merkitty, mutta ura vaihteli suuntaa kymmenestä asteesta jopa 300 asteeseen, Haro kertoi.

– Yhdessä kohtaa näimme toisen auton oikealla ja käännyimme siihen suuntaan. Tajusimme lopulta, että olimme menossa väärään suuntaan, joten palasimme lähtöpisteeseen.

Kinkkisen paikan virheittä selvittäneet Al-Attiyah ja Loeb ottivat haltuunsa autoluokan kärkisijat. Al-Attiyahin navigaattorina toimivan Mathieu Baumelin mukaan tärkeintä oli noudattaa tiekirjan ohjeita.

– Seurasimme vain tiekirjaa ja Loeb seurasi meitä, mikä oli hänen onnensa. Uria oli joka puolella, joten oli vaikeaa seurata tietä, mutta emme tehneet mitään tyhmiä asioita uran ulkopuolella. Se oli avain: seurata pääuraa, Baumel sanoi.

Dakarin johtaja David Castera antoi myös oman puheenvuoronsa tiekirjan puolesta.

– Monet ymmärsivät väärin merkinnän, koska pääura kääntyi eri suuntiin. Tämä johti sekaannukseen.

– Joka päivä jotkut valittavat vaikeaa merkintää. Nuotti oli selkeä ja se oli sama kaikille. Jotkut ymmärsivät sen oikein ja toiset eivät, Castera tiivisti.

Dakar-rallin toinen etappi on parhaillaan käynnissä Saudi-Arabiassa.

Katso alta kooste sunnuntain etapilta.

[YouPlaySinglePlayer video=”1719,2282,396399″ ap mute ]

Lue myös nämä