Brittiläinen moottoriurheiluikoni on kuollut, voitti sekä rallin EM-tittelin että legendaarisen Le Mansin

Rallin Euroopan mestaruutta vuonna 1967 juhlinut Vic Elford on poissa.
Vic Elford
Vic Elford. Kuva: Wikipedia Commons
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Urallaan myös legendaarisen Le Mansin 24 tunnin kisan voittoa kahdesti juhlinut Elford kuoli sunnuntaina pitkän syöpätaistelun uuvuttamana. Elford oli 86-vuotias.

Brittiläinen Elford vei rallin EM-tittelin Porsche 911:n ratissa. Samaisella autolla hän vei nimiinsä myös ikonisen Monte Carlon rallin voiton vuonna 1968. Le Mansin lisäksi Elford voitti myös Daytonan 24 tunnin kisan, jonka hän valloitti vain viikko Monte Carlon rallin ykköstilan jälkeen.

Urallaan Elford ehti ajaa myös 13 F1-osakilpailua. Pisteitä hän saavutti vuosien 1968-69 ja 1971 aikana yhteensä kahdeksan. Uransa päättymisen jälkeen Elford muun muassa piti ajokoulua Yhdysvalloissa.

Elfordin uralle mahtui myös eräs Le Mans -historiaan jäänyt hetki, kun vuoden 1972 kisassa hän pysähtyi auttamaan edellä kolaroinutta Ferraria, joka oli syttynyt liekkeihin. Ferrari-kuski oli ehtinyt pois autostaan, mutta pian Elford huomasi toisen auton törmänneen puuhun. Jo Bonnier ikävä kyllä menehtyi onnettomuudessa, mutta Ranskan presidentti Georges Pompidou palkitsi Elfordin kunniamitalilla.

Vic Elford Porsche 908:n ratissa.

Monet rallin ja rata-autoilun parissa vaikuttaneet ja edelleen ajavat kuljettajat ovat ilmaisseet osanottonsa Elfordin poismenon johdosta. Näin teki myös EM-tittelin vuonna 2019 voittanut Chris Ingram.

– Olen suruissani, kun kuulin Vic Elfordin poismenosta. Vic ei ollut vain yksi Britannian moottoriurheiluhistorian kovimpia kuskeja, vaan myös erittäin ystävällinen mies. Olin erittäin vaikuttunut, kun hän näki vaivaa ja kirjoitti minulle viisauden sanoja ennen kuin seurasin hänen jalanjälkiään, Ingram sanoo.

Lue myös nämä