Quantcast

Audi-tähtien päivä lähenteli katastrofia – rallin MM-sarjasta tutut kuskit Dakarin kärkisijoilla

Nasser Al-Attiyah
Nasser Al-Attiyah. Kuva: Marcelo Maragni/Red Bull Content Pool
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Toyota-kuljettaja Nasser Al-Attiyah otti komennon Dakar-rallin ensimmäisellä kunnon etapilla. Audi-kuljettajat törmäsivät puolestaan isoihin ongelmiin sunnuntain etapilla Saudi-Arabiassa.

Audin uudella RS Q e-tron -kilpurilla matkaan lähtenyt Stephane Peterhansel menetti saumat huippusijoitukseen Ha’ilin kaupungin ympäristössä ajetulla osuudella, jolla oli mittaa 333 kilometriä. Dakarin peräti 14 kertaa valloittanut Peterhansel oli vielä 120 kilometrin kohdalla vain kuuden sekunnin päässä Al-Attiyahista, mutta pian sen jälkeen rysähti.

Peterhanselin autosta hajosi taka-akseli, ja lisäksi vaurioita tuli vasemman takapyörän jousitukseen isosta iskusta. Lempinimellä Mr. Dakar tunnettu ranskalaiskonkari joutui odottamaan viitisen tuntia aavikolla ennen kuin tiimi pääsi auttamaan häntä auton korjaamisessa.

Jos video ei näy yläpuolella, voit katsoa sen täältä.

Peterhanselin tallitoverit Carlos Sainz ja Mattias Ekström taipuivat niin ikään tuntuvasti kärjelle sunnuntain lenkillä. Molemmat kuljettajat eksyivät reitiltä ennen viimeistä edellistä väliaikapistettä ja romahtivat kauas kärjen taakse.

Rallicrossin MM-sarjasta ja DTM-radoilta tuttu Ekström jäi Al-Attiyahin kärkiajasta puolitoista tuntia ja Dakarin viimeksi vuonna 2020 voittanut Sainz yli kaksi tuntia.

– Olimme aivan eksyksissä todella hankalalla osuudella. Menetimme aikaa melkein 90 minuuttia ja Carlos vieläkin enemmän, joten päivä ei ollut kovinkaan hyvä, Ekström totesi.

Mattias Ekström
Mattias Ekström vauhdissa Audilla Dakar-rallissa. Kuva: Flavien Duhamel/Red Bull Content Pool

Qatarilainen Al-Attiyah otti etappivoiton 12 minuutin erolla Sebastien Loebiin. Tshekkikuljettaja Martin Prokop ajoi kolmanneksi nopeimman ajan jäätyään 21 minuuttia Al-Attiyahista.

Useilla kuljettajilla oli ongelmia navigoinnin kanssa osuuden loppupuolella, mutta Al-Attiyah ja Mathieu Baumel selviytyivät matkasta ilman isompia virheitä.

– Mathieu teki loistavaa työtä, etenkin pätkän jälkimmäisellä puoliskolla. Yhdessä paikassa näimme jälkiä, jotka johtivat hieman liikaa oikealle, ja Mathieu sanoi ”ei, käänny vasemmalle”. Sitten pääsimme väliaikapisteelle ja tiesimme olevamme oikealla reitillä, Al-Attiyah kertasi.

– Sen jälkeen ajoimme kärjessä Sebin (Loebin) kanssa ja puskimme kovaa. Voin olla tyytyväinen, reitille kymmenentenä autona startannut Al-Attiyah lisäsi.

Kilpailun kärkinimet ovat tuttuja rallin MM-sarjan puolelta. Al-Attiyah kilpaili MM-erikoiskokeilla säännöllisesti vuoteen 2015 saakka ja hänellä on taskussaan muun muassa kaksi WRC2-luokan mestaruutta. Loeb on voittanut ennätykselliset yhdeksän rallin maailmanmestaruutta, ja Prokop on tuttu Fordin ratista MM-sarjassa.

– Ei ollut helppoa, sillä sähläsimme alussa ja saimme kaksi rengasrikkoa. Jälkimäisellä puoliskolla virheisiin ei ollut varaa. Lopulta Nasser sai meidät kiinni, minkä jälkeen ajoin rauhallisesti hänen takanaan, kilpailussa toiseksi noussut Loeb kertasi.

Sebastien Loeb
Sebastien Loeb ajaa toisena Dakarissa. Kuva: Marcelo Maragni/Red Bull Content Pool

Dakar-ralli jatkuu maanantaina, jolloin ohjelmassa on 338 kilometriä pitkä etappi.

Katso alta kooste sunnuntain etapilta. Kilpailun tilanne videon alla.

[YouPlaySinglePlayer video=”1719,2282,396399″ ap mute ]

 

Dakar-rallin tilanne:

 1. Nasser Al-Attiyah Toyota 3.30.53
 2. Sebastien Loeb   BRX   +12.44
 3. Martin Prokop   Ford  +22.39
 4. Lucio Alvarez   Toyota +27.42
 5. Vladimir Vasiljev BMW   +28.58
 6. Sebastian Halpern Mini  +29.37
 7. Giniel de Villiers Toyota +33.33
 8. Jakub Przygonski  Mini  +41.51
 9. Yazeed Al-Rajhi  Toyota +43.40
10. Cyril Despres   Peugeot +48.53

Lue myös nämä

 • Uusimmat