”Asiakkaiden lista on loputon” – Skodalla vaikeuksia vastata hurjaan kysyntään

Rallin MM-sarjan WRC2-luokkaa sekä kansallisia rallisarjoja pitkään dominoinut Skoda esitteli uuden ralliautonsa kesällä.
Skoda RS Fabia Rally2
Skoda RS Fabia Rally2 debytoi Lausitz-rallissa marraskuun alussa. Kuva: Skoda Motorsport
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Kisadebyyttinsä uusi RS Fabia Rally2 teki marraskuun alussa Lausitz-rallissa, jossa Andreas Mikkelsen ajoi voittoon. Kysyntä uutta Skodaa kohtaan on valtavaa, mutta tuotantoketjujen ongelmien myötä tshekkimerkki ei pysty kysyntään vastaamaan.

– Potentiaalisten asiakkaiden lista on loputon. Me yritämme toimittaa viisi autoa vielä tämän vuoden puolella, Skoda Motorsportin nokkamies Michal Hrabanek sanoo Dirtfishin sivuilla.

Suurin ongelma tällä hetkellä on varaosien puute.

– Voisimme rakentaa enemmän autoja, mutta meillä ei ole varaosia niihin. Projektin alussa varaosapaketti on melkein kuin yksi ylimääräinen auto tiimeille. Me emme halua luvata jotain, mitä emme voi pitää, Hrabanek summaa.

– Olemme olleet yhteydessä tiimeihin, jotka saavat autot lähikuukausien aikana, mutta emme voi luvata, että joku saa auton vaikkapa syyskuussa 2023 tai jotain vastaavaa.

Vanhan Fabian eri versiota on maailmalle myyty satoja. Jokainen asiakas haluaisi uuden version pikapuoliin, mutta Hrabanekin mukaan ensi vuonna ralliautotuotantoa pitänee edellä mainittujen ongelmien vuoksi puolittaa. Normaalisti tehdas pystyy tekemään noin 100 ralliautoa vuodessa.

– Onhan tämä rankkaa. Me tiedämme, että kaikkia haluaisivat auton ja me haluaisimme autojamme myydä. Emme voi kuitenkaan miellyttää kaikkia ja se on turhauttavaa, koska me tiedämme, miten hyvä auto on, Hrabanek kertoo.

– Jos saisimme 50 autoa (ensi vuonna) tehtyä, olisin tyytyväinen. Katsotaan, sillä voihan tilanne myös parantua joidenkin osien suhteen. Toisaalta kyse ei ole myöskään osien saatavuudesta, vaan myös niiden laadusta. Tavarantoimittajat ovat tällä hetkellä ongelmissa omien alihankkijoidensa kanssa.

Oletettavasti ensimmäiset RS Fabia Rally2 -autot menevät tehtaan tukemalle Toksport-tiimille. Suomessa jonossa lienevät ensimmäisinä Toni Gardemeisterin johtama TGS Worldwide sekä Eero Räikkösen tiimi Printsport.

Katso alapuolelta Emil Lindholmin haastattelu uuden Skodan esittelytilaisuudesta.

Lue myös nämä