Ari Vatanen arvostelee Citroenin WRC-tiimin toimintaa

Andreas Mikkelsen
Andreas Mikkelsen Citroenin ratissa. Kuva: @World
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Rallilegenda Ari Vatanen on kritisoinut Citroenin päätöstä pudottaa Kris Meeke kuljettajakokoonpanostaan reilu kuukausi sitten ajetussa Puolan MM-rallissa.

Citroenin tallipäällikkö Yves Matton päätyi ratkaisuun sen jälkeen, kun Meeke oli sortunut virheisiin Puolaa edeltävissä ralleissa. Matton hyllytti pohjoisirlantilaiskuljettajan yhden kilpailun ajaksi ja turvautui Andreas Mikkelseniin, joka oli ajanut Citroenilla myös edellisessä kilpailussa Sardianiassa.

Vatasen mukaan talli toimi epäreilusti Meekeä kohtaan, vaikka Citroen-kuskin otteissa oli ollut varaa petraamiseen.

– Henkilökohtaisesti en usko sanktioihin. Koiraakin voi kouluttaa ainoastaan rohkaisemalla sitä, ja sama pätee ihmisiin. Jos sinuun luotetaan huolimatta virheistäsi, joita itse häpeät muutenkin ensimmäisenä, se tuo sinusta parhaat puolet esiin, Vatanen sanoi thecheckeredflag.co.uk-sivustolle.

Vatasen mukaan hyllytys saattoi tehdä kolauksen Meeken itseluottamukselle.

– Citroen ei toteuttanut sitä toimintatapaa, joka uskoakseni on oikea. Se on totta, että Kris on tehnyt useita virheitä ja hänen pitää päästä niistä yli, mutta rankaiseminen ei auta häntä. Sen pystyi näkemään, että hänen vauhtinsa oli hukassa Suomen MM-rallissa, Vatanen kertoi.

– Sanktiot vahingoittavat tallia ja kuljettajia, kun he ovat tehneet virheitä. Se tekee todella kipeää, ja hänen täytyy löytää ratkaisu, mutta rangaistus ei ole osa sitä, vuoden 1981 maailmanmestari lisäsi.

Vatanen nosti esiin esimerkin omalta uraltaan. Vatanen siirtyi kaudeksi 1984 Peugeot’lle, jonka tallipäällikkönä toimi Jean Todt. Vataselle tuli keskeytykset kahdessa ensimmäisessä rallissa, mutta sen jälkeen hän voitti viisi rallia putkeen saatuaan ennen sitä jatkosopimuksen kaudelle 1985.

– Se oli yksi Todtin vahvuuksista. Muut tallipäälliköt olisivat sanoneet ”Ari, olet tehnyt useita virheitä ja nyt sinun pitää ryhdistäytyä kauden toisella puoliskolla saadaksesi uuden sopimuksen”.  Jean Todt sen sijaan sanoi, että ”ensimmäinen vuotesi ei ole ollut loistava, mutta tiedät sen itsekin. Uskon, että pystyt parempaan. Jotta pystyt purkamaan paineita, eikä sinun tarvitse tehdä töitä veitsi kurkulla, tehdään sopimus ensi vuodesta nyt heti heinäkuussa”, Vatanen kertasi.

Lue myös nämä

  • Uusimmat