Quantcast

15-vuotiaan laukaalaislupauksen SM-ralli päättyi kuperkeikkaan päätöspätkällä

Ralli SM-sarjan kesäkauden avausosakilpailu Länsirannikon ralli päättyi SM5-luokassa kilpailevien Tuukka Kauppisen, 15, ja Ari Koposen osalta rallin viimeisellä EK:lla kuperkeikkaan.
Tuukka Kauppinen
Tuukka Kauppinen. Kuva: Merita Mäkinen/Meritapix
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Kilpailun hankalan alun jälkeen rallihistoriamme nuorin Suomen mestari ajoi kahdeksan erikoiskokeen jälkeen SM5-luokassa neljäntenä. Kuperkeikka rallin viimeisellä EK:lla pudotti autokunnan yhdeksänneksi.

– Ajolinja valui vähäisesti leveäksi, mutta kun vastassa oli terävä ja syvä ojan reuna, niin se nappasi automme helmasta kiinni ja heitti sen ympäri takaisin pyörilleen. Pienestä se oli kiinni. Hieman roikuimme ja kävi näin. Auto jäi ulosajon jälkeen pohjasta kiinni, ja ennen kun pääsimme takaisin tielle, aikaa oli kulunut jo yli yhdeksän minuuttia, Kauppinen kertaa.

Maaliin kannatti kuitenkin ajaa, sillä samaisella EK:lla muun muassa luokan SM-pistekärki Leevi Lassila ajoi ulos ja keskeytti. Kauppisen yhdeksäs sija toi tilille viisi tärkeää SM-pistettä.

Länsirannikon ralli käynnistyi perjantaina kahdella asvalttierikoiskokeella, joilla Kauppinen oli vaikeuksissa. Ajo luisti, mutta auto ei totellut odotetulla tavalla ohjausta. Kärki karkasi yli 20 sekunnin päähän.

– Automme puski mutkissa todella paljon. En sillä voinut edes yrittää lujempaa. En saanut käännettyä sitä mutkiin sisälle, vaikka muutoin asvaltilla ajaminen oli kiva kokemus, Kauppinen muistutti.

Iltahuollossa ja myöhemmin koko lauantaipäivän ajan Kauppisen Hondan vauhtia parannettiin säätöjä muuttamalla. Rallin kahdelle viimeiselle EK:lle auton ajettavuus oli kohdallaan.

– Emme löytäneet autoomme ajettavuusongelmaan ja sen etupäähän ajoissa riittävästi pitoa ja se maksoi tämän kisan. Auto puski rajusti vielä viisi ensimmäistä sorapätkää, vaikka jokaisessa huollossa saimme korjattua ajettavuutta paremmaksi.

– Otetaan kuukauden kuluttua Seinäjoella uusiksi. Tässä välissä aion ajaa jonkun harjoitusrallin, jossa testataan, että kaikki on kunnossa tulevaan, Kauppinen kertoo.

SM5-luokan pistetilanne 4/7 osakilpailua:

1. Jere Pensas   Ford  93

2. Leevi Lassila  Ford  77

3. Miko Kiminki   Ford  65

4. Walle Pajuoja  Renault 40

5. Tuukka Kauppinen Honda  34

Lue myös nämä